Ik stop nu
Computers / Internet / Searching

Wat is beitsen

Beitsen is het bestrijken van een houtoppervlak met een (kleurloze), dekkende en beschermende functie. Het is belangrijk dat het hout altijd volledig geschuurd is en er geen stof op zit voordat je gaat beitsen. Verschillende beitssoorten zijn op basis van water, olie of alcohol. Ze kunnen worden aangebracht met verschillende technieken naar voorkeur, denk aan verven, spuiten of deppen.

Een nieuwe schutting hoef je niet speciaal te beschermen met beits. Een oudere schutting kun je wel behandelen met houtbeits om zo de levensduur van het hout te verlengen. Wanneer je schutting flink verweerd is kun je het beste voor een dekkende beits kiezen. Een transparante beits kan in dit geval vlekken veroorzaken, waardoor het houten oppervlak er niet meer mooi uit zal zien.

Het grootste voordeel van beits is dat er minimaal onderhoud nodig is. Je hoeft houtbeits maar om de 2 tot 5 jaar aan te brengen. Er bestaan zelfs beitsen die je hout voor 12 jaar goed houden! Daarnaast verlengd beits de levensduur van hout, zoals eerder al vermeld.

Er zijn twee soorten beits: de transparante beits en de dekkende beits. Je kunt ook nog een onderverdeling maken tussen binnen- en buitenbeits. Het verschil tussen de binnen- en buitenbeits is enkel dat je de één voor binnen gebruikt en de ander voor buiten. Bij buitenbeits is het belangrijk dat je oplet welke soort je koopt, omdat er verschil zit in verschillende beitsen voor verschillende soorten hout.

Transparante beits is in doorschijnende, blanke beits verkrijgbaar, maar ook in enkele kleuren. De kleuren zijn voornamelijk lichte bruine tinten. Als je voor kleur kiest, zal je pas het eindresultaat van de kleur kunnen zien nadat deze is aangebracht op het hout. Met transparante beits blijf je de nerven en structuur van het hout zien.

Dekkende beits is daarentegen verkrijgbaar in bijna alle kleuren. Je kunt deze soort beits vergelijken met verf. De nerven en structuur van het hout worden na het aanbrengen van dekkende beits niet meer zichtbaar.

https://www.moosefarg.nl/