Ik stop nu
Computers / Internet / Searching

Verschillende soorten software

Software is iets waar we tegenwoordig zeker niet zonder meer zouden kunnen. Stel je eens een wereld voor waar software nog niet is uitgevonden. Bijna onmogelijk, want zo veel dingen draaien op software. Toch bestaat software nog helemaal niet zo lang. In dit artikel wordt uitgelegd wat software precies is en waar het allemaal voor gebruikt wordt.

De eerst software, zoals we die nu kennen, werd ontwikkeld vlak na de Tweede Wereldoorlog. In 1946 werden de eerste computers voorzien van software om ze operationeel te maken. Deze software was echter zeer beperkt en kon maar een paar basisfuncties draaien.

Tegenwoordig is bijna elk elektronisch apparaat voorzien van software. De één wat complexer dan de ander, maar toch. Van moderne koelkasten, smartwatches en computers tot auto’s en slimme koffiezetapparaten. In de soorten software in best wat onderscheid aan te brengen. Zo heb je privésoftware zoals browsers om op het internet te surfen. Ook spelcomputers maken gebruik van software, evenals bewerkingsprogramma’s waarmee geluid, beeld en/of tekst kunnen worden bewerkt.

Ook in het bedrijfsleven wordt er veel gebruik gemaakt van software. Denk eens aan tekstverwerkers, databases, presentatiesoftware en geautomatiseerde systemen. Van laatstgenoemde zijn een CRM-systeem en salarissoftware goede voorbeelden. Salarissoftware zorgt ervoor dat een groot deel van de salarisverwerking automatisch wordt gedaan, zonder dat men handmatig nog veel hoeft in te voeren. Een grote stap in de efficiency voor bedrijven.

Tot slot zijn er nog andere soorten software, zoals systeemsoftware. De systeemsoftware is het besturingssysteem van de computer en bevat alle programma’s die nodig zijn voor het laten functioneren van een apparaat. Ook is er hardware specifiek ontworpen voor het aansturen van software. Software is dus erg belangrijk geworden en dat zal de komende jaren alleen nog maar meer worden. Steeds meer bedrijven stappen over naar een compleet geïntegreerd systeem van alle processen, met dank aan software.

http://www.cbbs.nl