Ik stop nu
Computers / Internet / Searching

Kogelbestendig glas

Glas is er in alle vormen en maten. Van enkelzijdige tot dubbelzijdige ruiten, tot glas in lood ramen en allerlei andere producten zoals glazen tafels, servies, ballen, speelgoed, knikkers en een heleboel andere producten. Ook zijn er een heleboel speciale soorten glas. Denk bijvoorbeeld aan veiligheidsglas en kogelbestendig glas. Deze speciale soorten glas zijn op zo’n manier gemaakt dat ze bepaalde, unieke eigenschappen krijgen. Zo breekt veiligheidsglas op een manier waardoor er geen scherpe scherven ontstaan en men zich niet zo snel zal verwonden als het raam kapot gaat en is kogelbestendig glas zo stevig dat het klappen van hamers en zelfs kogels kan weren. Maar hoe worden deze gemaakt?

Kogelbestendig glas is gemaakt van verschillende lagen glas, met speciale, doorzichtige folie of kunststof daar tussenin. In de meeste gevallen is dit kunststof gemaakt uit polyvinylbutyral (PVB), een polymeer. Er zijn verschillende klassen kogelbestendig glas welke allemaal hun eigen kenmerken hebben. Afhangend van de klasse is het kogelbestendige glas dikker en houdt het hardere klappen tegen. Er zijn bovendien zowel splinterwerende ramen als niet-splinterwerende ramen. Splinterwerend betekent dat er, als er een kogel die binnen de klasse valt het raam raakt, er aan de andere kant geen eens een splinter vrij zal komen, terwijl de niet-splinterwerende variant de kogel wel stopt, maar in het proces zelf ook versplintert.

Veiligheidsglas beperkt de glasschade. Dit glas is gemaakt uit extra gehard glas dat bovendien voorgespannen is, waardoor er een interne druk op staat. Zodra het beschadigd, zorgt de druk ervoor dat de hele ruit in kleine stukjes uit elkaar valt en er geen grote scherven ontstaan. Dit glas wordt vaak gebruikt in auto’s, voor bushokjes en als beschermlaagje voor noodknoppen in gebouwen.

Veiligheidsglas is tegenwoordig dubbelzijdig met één laagje polyvinylbutyral ertussen, waardoor het ook een klap kan weren. Hierdoor heeft het veel weg van kogelbestendig glas!

https://www.glasned24.nl/