Ik stop nu
Computers / Internet / Searching

Wat te doen aan een trage computer? Wij vertellen het je!

Heb je je computer maandenlang intensief gebruikt en duurt het soms echt te lang voordat een programma is opgestart? Dan weet je dat je computer een opfrisbeurt nodig heeft en opgeschoond moet worden. In dit artikel vertellen we je wat je zelf kunt doen om je computer op te frissen en weer sneller te maken.   

Verwijderen van programma’s

Je zou het bijna vergeten, maar we weten bijna zeker dat ook jij vast wel een aantal programma’s op je computer hebt staan die je bijna nooit gebruikt of waarvan je misschien niet eens meer wist dat ze nog op je computer staan.  Het is heel eenvoudig deze programma’s te verwijderen. Ga hiervoor naar ‘Start/Uitvoeren’ en voer ‘msconfig’ in. Er komt nu een scherm tevoorschijn. In dat scherm ga je naar het tabblad ‘Opstarten’. Op dit tabblad kun je aangeven van welke programma je niet wil dat ze automatisch opstarten. Weet je niet zeker of je een programma wel of niet kunt verwijderen? Vraag een computerspecialist dan om hulp.

Scannen op adware/spyware

Computers worden vooral traag van adware en spyware. Adware en spyware moet je zien als kleine programmaatjes die informatie over jouw computergebruik doorsturen naar een externe partij met als doel je computer flink in de war te brengen. Je kunt namelijk te maken krijgen met rare pop-ups, met een spontane herstart van je computer of met een computer die ineens niet vooruit te branden is. Om hiervan af te komen, zijn er weer andere programma’s die je computer kunnen scannen op de aanwezigheid van adware of spyware en die natuurlijk ook kunnen verwijderen.

Updaten van de virusscanner

De aanwezigheid van virussen vertragen je computer natuurlijk ook. Daarom is het belangrijk te checken of je de meest recente updates van je virusscanner hebt geïnstalleerd. Deze updates worden meestal automatisch geïnstalleerd, maar af en toe controleren of dit wel echt gebeurt is natuurlijk nooit een slecht idee. Verder slaan de meeste virusscanners natuurlijk automatisch alarm als ze een virus op je harde schijf hebben gevonden, maar het is nooit verkeerd zelf een keertje extra te scannen.     

Defragmenteren van de harde schijf

Wil je dat je computer weer sneller wordt, dan wil het ook weleens helpen de harde schijf van je computer te defragmenteren. Door de harde schijf te defragmenteren wordt alle data weer geoptimaliseerd en vooral ook weer netjes geordend. Hierdoor kan de computer de data weer sneller uitlezen en dus ook weer sneller werken. Om de harde schijf van je computer te defragmenteren ga je naar ‘Start’, ‘Alle programma’s’, ‘Bureauaccessoires’ en ‘Systeemwerkset’. Hierna kom je uit bij ‘Schijfdefragmentatie’.

Laten controleren van de harde schijf  

Heeft het defragmenteren van de harde schijf niet voldoende geholpen en is je computer nog steeds traag? Overweeg dan je harde schijf te laten door een specialist controleren. Omdat een harde schijf bestaat uit draaiende delen, is deze gevoelig voor slijtage en warmteontwikkeling. Slijtage van de harde schijf kan niet alleen de leessnelheid, maar ook de schrijfsnelheid van bestanden negatief beïnvloeden en zelfs beschadigingen veroorzaken. Slijtage aan de harde schijf zorgt er ook voor dat je computer steeds langzamer wordt. De schijf kan er zelfs defect door raken, waardoor je bestanden kwijt kunt raken. Natuurlijk zit je daar niet op te wachten en daarom kun je in zo’n geval het best een nieuwe harde schijf laten installeren bij computerreparatie in Amsterdam.

https://www.pcrefresh.com/contact/computer-reparatie-amsterdam/