Ik stop nu
Computers / Internet / Searching

Wat is de zuinigste wegwerpbeker?

 

Veelal wordt gedacht dat koffiebekertjes, ook wel wegwerpbekers genoemd, een stuk milieubelastender zijn dan de ouderwetse koffiemok. Ze zijn weliswaar goedkoper en lekker makkelijk – je hoeft ze niet af te wassen – maar zijn wel een flinke klap voor het milieu. Dit is niet helemaal waar. Wanneer de koffiebekers en de koffiemokken allebei zuinig worden gebruikt, heffen de voor en nadelen van de ecologische voetafdruk elkaar ongeveer op. Wat blijft over: een goedkopere en makkelijker te gebruiken wegwerpbeker. Maar er zijn ook diverse soorten wegwerpbekers. Welke is daarvan nou eigenlijk het goedkoopst?

‘Standaard wegwerpbeker’

Allereerst de standaard wegwerpbeker: de plastic koffiebeker. Over het algemeen wordt deze aangemerkt als het meest milieubelastend. Dit is echter niet waar. Doordat de cups geheel van plastic zijn, is het namelijk gemakkelijk om deze te kunnen recyclen. Echter wordt niet altijd de moeite genomen om deze producten goed te scheiden. Verder zijn ze hittegevoelig, waardoor men vaak meerdere cups tegelijkertijd gebruikt.

Kartonnen wegwerpbeker (PLA-coating)

De kartonnen beker met PLA-coating is zeer milieuvriendelijk. De cups zijn niet hittegevoelig, waardoor je er maar eentje hoeft te gebruiken. Bovendien zijn ze biologisch afbreekbaar. Echter duurt dit proces zeer lang, waardoor de bekers niet altijd als groenafval worden beschouwd, maar direct worden doorgestuurd naar de verbrandingsinstallatie.

Kartonnen beker (PE-coating)

Kartonnne bekers met PE-coating zijn op papier de meest milieuvriendelijke variant van de drie. Er worden namelijk 33% minder bomen gebruikt om dit soort bekers te produceren. De cup is alleen ook een stuk dunner, waardoor men er hier vaak ook weer meerdere gebruikt bij warme dranken.

Eigen gebruik

Wat een grotere rol speelt, is de manier waarop je zelf met de bekers omgaat. Gebruik je er één tegelijk en gebruik je een bekertje ook weleens meerdere keren, dan heeft dit de grootste invloed op jouw ecologische voetafdruk. De partij die je daarbij kan helpen bij de aanschaf van milieuvriendelijke cups, is Uw Disposables. Bekijk de website van deze disposable groothandel voor meer info.