Ik stop nu
Computers / Internet / Searching

Het touchpad van mijn laptop geeft problemen, wat nu?

Je zit net lekker te werken als het touchpad van je laptop er opeens geen zin meer in heeft! Wat je moet doen? Vooral niet in paniek raken, want de meeste touchpad problemen zijn gelukkig vrij eenvoudig te verhelpen. In dit artikel bespreken we de meest voorkomende problemen en laten we je uiteraard ook weten hoe je die oplost.

Het touchpad is per ongeluk gedeactiveerd

Sommige oudere laptops zijn uitgerust met een fysieke touchpad knop. Met die fysieke knop naast of boven het touchpad van je laptop kun je het touchpad deactiveren. Misschien heb je per ongeluk op die knop gedrukt en is dat de reden waarom het niet reageert.

De meeste nieuwere laptops zijn overigens niet uitgerust met zo’n touchpad knop. Om je touchpad dan te deactiveren, dien je de Fn-toets (naast de Windows-toets) in combinatie met een van de functietoetsen indrukken.

De manier waarop je het touchpad van je laptop kunt deactiveren, is ook de manier waarop je het touchpad kunt activeren. Werkt het touchpad hierna nog steeds niet? Dan is er wat anders aan de hand.

Het touchpad is gedeactiveerd na aansluiting van een extern apparaat

Sommige laptops schakelen het touchpad automatisch uit wanneer er een externe muis wordt aangesloten en door het systeem gedetecteerd wordt. Om het touchpad weer aan te zetten dien je alle USB apparaten te verwijderen en je laptop opnieuw op te starten.

Het touchpad van een laptop is zelf ook een apparaat dat je net als alle andere apparaten in ‘ Windows Apparaatbeheer’ kun uitschakelen. Controleer in ‘Apparaatbeheer’ of het touchpad niet toevallig is uitgeschakeld.

Als het ontkoppelen van de externe apparaten niet helpt, kun je deze natuurlijk gewoon weer aansluiten, want dan ligt het probleem ergens anders.

De muisinstellingen controleren

Als het probleem niet wordt veroorzaakt door een extern apparaat, is de volgende stap het controleren van de muisinstellingen. Dit doe je als volgt:

  1. Selecteer de ‘Start knop’. Je vindt die links onderin je scherm.
  2. Klik op ‘Instellingen’. Je herkent die aan het tandwiel icoontje.
  3. Klik op ‘Apparaten’
  4. Kies in het linkermenu voor ‘Muis en touchpad’
  5. Controleer of het schuifknopje onder ‘Touchpad’ ingeschakeld is. Is dat niet het geval, doe dat dan door erop te klikken.

Je kunt nu testen of het touchpad van je laptop het weer doet. Is dat niet zo, dan heeft het probleem een andere oorzaak.

Het stuurprogramma controleren

Wanneer het touchpad van je laptop nog steeds niet reageert, is er waarschijnlijk iets mis met het stuurprogramma van je muis: de mouse driver. Het is dus verstandig de stuurprogramma’s op je laptop te controleren en deze eventueel bij te werken.

Het touchpad heeft nog steeds kuren?

Je hebt het touchpad van je laptop nog steeds niet aan de praat gekregen? Dan is de kans groot dat het toch defect is. Tijd om het touchpad te laten repareren, dus. Ga hiervoor naar een laptop reparatiebedrijf bij jou in de buurt. De specialisten van Mac reparatie Amsterdam weten precies wat ze moeten doen om het touchpad weer perfect in orde te krijgen.

https://www.pcrefresh.com/contact/amsterdam/imac-reparatie-amsterdam/