Ik stop nu
Financieel

Dit is hoe je schuldhulpverlener wordt

Vind je het werken met mensen interessant en heb je de ambitie om iemand zo goed mogelijk te helpen? Lees hier alles over de opleiding schuldhulpverlener.

Wat is een schuldhulpverlener? 

Een schuldhulpverlener wordt ingeschakeld wanneer particulieren of kleine bedrijven kampen met, het woord zegt het al, schulden. En dan hebben we het over problematische schulden. Met problematisch worden schulden bedoeld die niet binnen drie jaar afbetaald kunnen worden. De schuldhulpverlener begeleidt de cliënt gedurende het hele proces en onderhandelt namens hem of haar met de schuldeisers om tot een overeenkomst te komen wat betreft het aflossen van de schulden. Wanneer hier een conflict over ontstaat, is het de taak aan de schuldhulpverlener om dit conflict in kaart te brengen en het op te lossen. 

Een schuldhulpverlener handelt met als uiteindelijk doel de cliënt weer zelfredzaam te maken. Dit houdt in dat de cliënt geen professionele ondersteuning of zorg meer nodig heeft. 

Wat is het takenpakket van een schuldhulpverlener? 

Een schuldhulpverlener inventariseert de geldproblemen, onderhandelt met de schuldeisers en lost deze schuldsituatie op. Het doel van de schuldhulpverlener is om de cliënt zelfredzaam te maken. Een schuldhulpverlener begeleidt de cliënt tijdens het gehele proces. Daarbij horen de volgende taken:

  • intake-, coachings-, vervolg- en eindgesprekken voeren met cliënten;

  • niet-zelfredzame cliënten verwijzen naar een traject van wettelijke schuldsanering of naar andere instanties;

  • voorlichting en coaching rondom het afbouwen naar zelfredzaamheid geven;

  • voortgangsrapportages opstellen;

  • onderhandelen met schuldeisers; 

  • het verrichten van hercontroles.

Schuldhulpverlener vs. budgetcoach

Alhoewel bovengenoemde functies zekere overeenkomsten vertonen, zijn er ook absolute verschillen. Een budgetcoach is voornamelijk aan het adviseren. Een budgetcoach wordt dan ook voornamelijk preventief ingeschakeld. Een schuldhulpverlener is er om de (ernstige) financiële situatie op te lossen. Een schuldhulpverlener begeleidt de cliënt bij het gehele financiële proces en onderhandelt met schuldeisers om de schulden af te lossen. 

Opleiding Schuldhulpverlener

Wanneer je als schuldhulpverlener wilt werken, dien je hier de juiste opleiding voor te volgen. De opleiding bereidt je voor om als zelfstandig schuldhulpverlener aan de slag te gaan en voorziet je van alle nodige kennis en vaardigheden. Zo komen diverse onderdelen aan bod, zoals: de wetgeving, jouw rol als schuldhulpverlener en de verantwoordelijkheden die hierbij horen. Ook leer je een schuldensituatie in kaart te brengen en hier een oplossing voor te vinden. Ook leer je praktische vaardigheden, zoals: hoe je met een cliënt omgaat, of hoe je met schuldeisers communiceert. 

De opleiding is bedoeld voor zowel schuldhulpverleners die aan het begin van hun carrière staan of voor schuldhulpverleners met ervaring. 

Moeilijkheidsgraad opleiding Schuldhulpverlener

De opleiding tot schuldhulpverlener is niet moeilijk en voor iedereen toegankelijk. Mits je voldoende motivatie en inzet toont. De opleiding is geschikt voor zowel beginnende als ervaren schuldhulpverleners. Aan de hand van casuïstiek en praktijksimulaties word je optimaal voorbereid op de praktijk. Op het moment dat je al wat ervaring bezit, ga je tijdens de opleiding dieper in op jouw vaardigheden als schuldhulpverlener.

https://financielezorg.hoffelijk.nl/