Ik stop nu
Image default
Gezondheid

Een gezonde leefstijl begint bij de juiste voeding?

In de coronaperiode is het des te duidelijker geworden dat een gezonde leefstijl zeer belangrijk is. Door gezonde voeding en genoeg beweging is de weerstand beter en dat kan helpen tegen het virus. Verder is de gezonde leefstijl de afgelopen jaren ook steeds populairder geworden. Zo zijn er veel influencers en andere bekende mensen die voorop lopen met de gezonde leefstijl onder de aandacht brengen. Ben jij nou iemand die je leefstijl gezonder wilt maken of wil jij iemand helpen bij een gezonde leefstijl? Dan is het goed om in eerste instantie naar de voeding te kijken en niet naar de hoeveelheid beweging. Waarom? Dat wordt verder toegelicht!

Waarom is voeding zo belangrijk?

De grote fout die wordt gemaakt door mensen is dat er genoeg wordt bewogen en dat dat resulteert in slechte voeding. De tekst ik sport veel dus kan ook veel lekkers eten. Opzich is het natuurlijk wel zo dat veel sporten meer voedsel betekent, omdat je energie nodig hebt. Maar door een vette hap te pakken of ongezond te eten met veel suikers is het hele effect van sporten weg. Dit is dan ook wat veel voorkomt bij mensen die willen afvallen. Er wordt genoeg bewogen, maar de voeding is niet op orde. De voeding is eigenlijk nog belangrijk dan de hoeveelheid bewegen.

Niet diëten maar aanpassen van voeding

Veel mensen verstaan onder gezonde leefstijl diëten of minder eten, maar een gezonde leefstijl houdt in dat je de huidige leefstijl wat verandert. Dit betekent dus niet dat je bepaald voedsel voor jezelf moet verbieden, maar dat je naar alternatieven gaat zoeken. Dus een keer een vette hap halen is niet slecht, maar vervang bijvoorbeeld één keer in de week al een gevulde koek voor een paar wortels en je bent al je leefstijl aan het veranderen. Door langzaam bepaalde gezonde alternatieven te proberen zal het uiteindelijk niet als een opgave meer worden gezien, maar als een verandering van gedrag. Gezonde leefstijl begint bij het veranderen van gedrag op het gebied van voeding.

Beweging is natuurlijk ook belangrijk!

Het gedrag op het gebied van voeding veranderen is belangrijk, maar ook het bewegingsgedrag. Dit betekent dus niet dat je vanaf het eerste moment opeens elke dag minimaal een aantal uur moet sporten, maar als je al kleine dingen wijzigt in het dagelijkse leven beweeg je al veer meer. Neem bijvoorbeeld de trap in plaats van de fiets. Ga in het pauze uurtje een stukje lopen in plaats van achter je bureau zitten, of pak een keer de fiets om een boodschapje te doen. Je hoeft niet meer te gaan sporten om meer beweging te krijgen. Kleine aanpassingen kunnen er al voor zorgen dat je meer calorieën verbrand en dat je gezonder bezig bent. Natuurlijk helpt sporten wel. Veel mensen vinden hardlopen of fietsen niet leuk en kijken niet naar andere opties. Terwijl er zoveel mooie sportopties zijn. Misschien kan je wel samen met een vriend of vriendin je aanmelden bij een sportvereniging en ga je elke maandag een uurtje sporten.

Meer weten?

Wil je nu meer weten over sport en voeding? Dan is een sport en voeding opleiding een aanrader. Dit is in veel gevallen een cursus die iedereen kan volgen. Dit is ideaal voor de mensen die bijvoorbeeld personal trainer zijn in het dagelijks leven of coach in de sport. In deze opleidingen en cursussen leer je alles over wat goede voeding is, waar je op moet letten bij voeding en hoe je een voedingsplan opstelt.