Ik stop nu
Image default
Gezondheid

E-sigaret veelgebruikt hulpmiddel bij stoppen met roken

Hoe vaak heb je het al geprobeerd? Durf je het nog een keertje aan, of zinkt de moed je nu al in de schoenen. Mensen die nooit hebben gerookt, begrijpen vaak niet hoe moeilijk stoppen met roken kan zijn. Ook al ben je niet meer lichamelijk verslaafd aan nicotine, de mentale verslaving, de aandrang om toch weer even die sigaret op te steken, die blijft. Telkens neem je jezelf voor om nu eindelijk te stoppen met roken. Medicijnen, nicotinekauwgum, zuigtabletten met nicotine of ouderwets ‘cold turkey’, niets heeft geholpen. Toch wil je er nu eindelijk vanaf. Heb je wel eens geprobeerd om te stoppen met roken door over te stappen op de e sigaret? De e sigaret maakt geleidelijk en verantwoordelijk stoppen mogelijk.

Wat is een e sigaret?

Rook je pijp, sigaar of een sigaret, dat maak je gebruik van een verbrandingsproces. Tabak en vloeipapier wordt hierbij verbrand. Je inhaleert de rook, die naast nicotine en smaakstoffen ook verbrandingsproducten als teer en koolmonoxide bevat. Bij een e sigaret is er geen sprake van verbranding. Je e sigaret bestaat uit een coil of verwarmingselement, dat je in een containertje met E-liquid stopt. De coil is verbonden met een batterij, die het vermogen levert waardoor de coil opwarmt. Door de warmte wordt de E-liquid omgezet in damp. Deze damp inhaleer je. Je damp bevat wel nicotine, maar geen verbrandingsproducten. Nicotine is natuurlijk nog steeds schadelijk voor het lichaam, maar door over te stappen op vapen voorkom je wel verdere blootstelling aan teer en andere schadelijke verbrandingsproducten.

Stoppen met roken door over te stappen op de e sigaret

Je wil van je nicotineverslaving af, maar je vermoedt dat het bij jou alleen maar werkt, als je gedoseerd kunt stoppen. De e sigaret zal een echte uitkomst voor je zijn. Je kunt je E-liquids namelijk in veel verschillende varianten bestellen, elk met een eigen nicotinegehalte. Je begint e-liquids te vapen met een hogere dosis nicotine, zoals je gewend was toen je nog een sigaret opstak. Ben je gewend aan het dampen, dan breng je geleidelijk je nicotinebehoefte omlaag, door langzamerhand e-liquids met lagere nicotineconcentraties te nemen. Na verloop van tijd zul je merken dat je lichaam veel minder behoefte heeft aan nicotine. Uiteindelijk damp je uitsluitend nog e-liquids met de laagst mogelijke concentratie of vape je e-liquids die geen nicotine bevatten. Je lichaam is afgekickt van nicotine en jij kunt zelf zorgen voor mentale ontwenning. Zo zou je ervoor kunnen kiezen om steeds minder te vapen. Maar misschien vind je de e sigaret wel zo comfortabel en aangenaam en wil je hem altijd bij de hand hebben, mocht de herinnering aan het roken ineens weer de kop opsteken.

Hoe zit het met vapen en smaakjes?

Een van de voordelen van de e sigaret was de grote hoeveelheid e-liquids met uiteenlopende smaakjes. Echter, de verkoop van e-liquids met smaakjes is vanaf 1 januari 2023 niet meer toegestaan. Je kunt uitsluitend nog kiezen voor e-liquids met tabaksmaak, zonder nicotine of met nicotine in diverse concentraties. Werp eens een blik in het assortiment van Damp-e, een gerenommeerde online leverancier van e sigaretten en bijbehorende e-liquids. Wedden dat jij volgend jaar definitief gestopt bent met roken?