Ik stop nu
Bedrijven

Heb je een 1 of 3 fase meterkast nodig?

Vanwege het grote prijsverschil tussen beide varianten is het goed om je voorafgaand aan het plaatsen van de meterkast af te vragen of je een 1 of 3 fase meterkast nodig hebt. Een 1 fase meterkast is van vroeger uit geïnstalleerd in alle reguliere woningen. Deze meterkasten zijn geschikt voor spanningen van 220 – 230 volt. Dat is voldoende voor elk standaard huishouden. Een 3 fase meterkast wordt vaak toegepast in bedrijven. Je kunt daarmee spanningen afnemen van 380 – 400 volt. Deze meterkasten kunnen dus ook krachtstroom leveren en hebben een grotere capaciteit, maar zijn ook duurder.

Een 1 of 3 fase meterkast kiezen

Wie een gewone woning heeft kan vaak niet kiezen tussen een 1 of 3 fase meterkast. Standaard wordt er in elke woning een 1 fase meterkast geplaatst. Alleen als dat speciaal wordt aangevraagd kan er een 3 fase meterkast worden geplaatst. Soms kan dat noodzakelijk zijn, bijvoorbeeld als je een elektrische auto hebt, die met een snellaad installatie moet worden opgeladen. Zo’ installatie wordt aangedreven door krachtstroom en dat kan alleen worden geleverd door een 3 fase meterkast. De keus tussen een 1 en 3 fase meterkast speelt soms ook als je een groot elektrisch fornuis hebt.

Maak geen halszaak van een 1 of 3 fase meterkast

Tenzij je elektrisch gereedschap of apparatuur in je woning wilt gebruiken waar krachtstroom voor nodig is, hoef je je net druk te maken over een 1 of 3 fase meterkast. Door extra groepen te maken kan elke woning op een veilige en comfortabele wijze worden voorzien van alle noodzakelijke stroombronnen. Zoals al is aangegeven is kiezen tussen een 1 of 3 fase meterkast alleen van belang als je een snellaad installatie voor een elektrische auto wilt plaatsen of een professioneel elektrisch fornuis.