Ik stop nu
Bedrijven

OP lassen is weggelegd voor ervaren lassers

Lassen is een vak apart, er zijn maar weinig mensen die dit goed beheersen en zorgvuldig kunnen uitvoeren. Snel OP lassen is een bepaalde lastechniek ofwel lasmethode, waarbij het staal op een speciale manier wordt gelast. Voor iedere staalsoort zijn namelijk andere lasmethoden van toepassing. Elk staalsoort is uniek en vergt veel kennis en professionaliteit. 

OP lassen voor hard staal

Als je hard staal wil lassen, moet je gebruik maken van de methode waar je OP lassen gebruikt. Deze methode is erg geschikt voor de hardere soorten staal en andere fabricaten. Om OP lassen te mogen uitvoeren heb je verschillende certificaten nodig. OP lassen is niet zo gemakkelijk als de normale manier van lassen, omdat het er bij OP lassen harder aan toe kan gaan. Je hebt te maken met ander soort materiaal en hiervoor heb je diploma’s nodig. Wanneer je verschillende procedures hebt doorlopen, ben je gecertificeerd als lasser om de lastechniek; OP lassen uit te mogen voeren. 

Kennis en ervaring

Voor OP lassen heb je veel kennis, maar vooral ervaring nodig als lasser. Als beginnende lasser zal je dan ook nooit beginnen met de lasmethode OP lassen. Je zult eerst kennis maken met de andere, gemakkelijkere lasmethode, om uiteindelijk ook via procedures je certificaten te behalen. Voor het lassen van staal wordt gebruik gemaakt van de beste kwaliteit lassers en apparatuur. Dit is nodig voor de veiligheid van de lassers zelf, maar ook om de fabricaten in de beste staat te kunnen behouden. Daarnaast is het vaak een doel op zich om bij lassen een lage kostprijs te hebben en houden. Dit wordt mogelijk gemaakt door de snelheid van de lassers en de materialen waar mee wordt gewerkt. Als er een goede voorbereiding is getroffen, kan je erg efficiënt lassen. Zowel met een gewone lasmethode als met OP lassen. Voorbereiding is hierin half werk.