Ik stop nu
Image default
Electronica en Computers

Dit is hoe je alles via het internet kan besturen met de ESP8266

In deze ESP8266 tutorial gebruiken we een ESP-01 module om een LED via het internet aan te sturen. De ESP8266 is een goedkoop, maar effectief platform om via het internet te communiceren. Het is ook gemakkelijk te gebruiken met een Arduino. Na het doorlopen van deze ESP8266 tutorial, zal je de know-how hebben om eender welk elektrisch toestel via het internet te besturen van overal ter wereld!

We zullen hier een USB-to-TTL converter gebruiken om de ESP8266 ESP-01 module te programmeren. En we zullen de Arduino IDE gebruiken om de webserver te ontwikkelen om een LED op afstand te bedienen. Als je net een module gekocht hebt, kan je ook mijn vorige ESP8266 tutorial raadplegen om te zien hoe je aan de slag gaat met de ESP-01 Wi-Fi module. Het laat ook zien hoe je de module kunt configureren en controleren of er communicatie tot stand komt tussen de ESP8266 en een ander apparaat zonder gebruik te maken van eenUSB-to-TTL converter.

Hoe werkt het?

De ESP8266 kan bediend worden vanaf uw lokale Wi-Fi netwerk of vanaf het internet (na port forwarding). De ESP-01 module heeft GPIO pinnen die geprogrammeerd kunnen worden om een LED of een relais aan/uit te zetten via het internet. De module kan geprogrammeerd worden met een Arduino/USB-to-TTL converter via de seriële pinnen (RX,TX).

De hardware aansluiten op uw ESP8266

We kunnen ofwel een USB-naar-TTL converter gebruiken of een Arduino om de ESP8266 te programmeren. Hier zijn drie methoden die je kunt volgen om de code naar de ESP8266 te uploaden – kies de methode die het beste bij je past. Raadpleeg de volgende schema’s voor elk en stel de hardware dienovereenkomstig in.

1. USB-naar-TTL converter met behulp van DTR Pin

Als je een USB-naar-TTL-converter gebruikt die een DTR-pin heeft, zal het uploaden probleemloos verlopen. Houd er rekening mee dat de seriële monitor niet zal werken als je dit doet.

USB TTL ——> ESP8266 ESP-01 GND————>GND TX————–>RX RX————–>TX RTS————->RST DTR————->GPIO0

2. USB naar TTL-omzetter zonder DTR-pin

Om de USB-naar-TTL converter aan te sluiten zonder de DTR pin, moeten we gebruik maken van manueel flashen. Hiervoor gebruiken we twee drukknoppen. Zie het volgende schema:

USB TTL ———-> ESP8266 ESP-01 GND—————->GND TX——————->RX RX——————->TX Resetknop——–>RST Flashknop——–>GPIO0

Druk tijdens het uploaden van de code op de flash-knop. Houd de flash-knop ingedrukt terwijl je eenmaal op reset klikt. Je kunt nu de flash-knop loslaten. De ESP8266 is nu in flash mode! Je zult nu in staat zijn om de sketch te uploaden. Lees hier ook alles over de pi 400

http://elektor.nl