Ik stop nu
Image default
Kinderen

De waarde van vrije tijd voor kinderen

De waarde van vrije tijd voor kinderen

Kinderen hebben het tegenwoordig druk en hun schema’s kunnen veel drukker worden als ze naar de middelbare school gaan. De schema’s van je kind en van jezelf kunnen soms hectisch en overweldigend zijn. Kinderen hebben meer vrije tijd nodig naarmate ze de puberteit en adolescentie naderen. Ze willen misschien de rest van de dag met hun goedkope kinderfietsen doorbrengen maar hebben daar geen tijd voor. Daarom moeten ouders ervoor zorgen dat hun kind een gezonde balans heeft tussen geplande activiteiten en persoonlijke tijd. Het is mogelijk dat ze te veel verplichtingen hebben als je kind het niet lijkt bij te kunnen houden. Hier zijn enkele dingen waarmee je rekening moet houden bij het beoordelen van de vrije tijd van je kind.

Van vrije tijd een prioriteit maken

Veel ouders hebben de beste bedoelingen. Maar ze maken zich schuldig aan het te veel plannen van hun kinderen. Hun agenda’s vullen met buitenschoolse activiteiten of vrijwilligerswerk en andere eisen. Er zijn verschillende oorzaken voor deze trend. Sommige ouders willen hun kinderen gewoon kansen geven die ze zelf niet hebben gehad. Anderen willen hun kinderen helpen competitiever te worden en beter toegerust voor de middelbare school en daarbuiten. Het is van cruciaal belang dat kinderen interesses, hobby’s of passies nastreven. Maar ze moeten ook leren om downtime te omarmen. Weersta de impuls om je kind in te schrijven voor elke beschikbare activiteit. Help je kind in plaats daarvan prioriteit te geven aan zijn hobby’s. Dit zal je kind leren hoe belangrijk het is om beslissingen te nemen en dat downtime soms prioriteit moet krijgen. Het is ook belangrijk om te weten dat vrije tijd niet duur hoeft te zijn. Je kunt je kind aanmoedigen om van vrije tijd te genieten zonder zoveel geld uit je heren portemonnee leer te hoeven gebruiken.

Waarom is het zo essentieel?

De middelbare school kan een moeilijke tijd zijn. Overweeg de hindernissen en obstakels waarmee een middelbare scholier te maken kan krijgen. Elk van deze situaties vereist enig nadenken en plannen namens je kind. Door je kind tijd te geven om na te denken, kan het de dingen in perspectief plaatsen en vooruitgaan. Door je kind te laten nadenken, krijgen jij en je kind de kans om samen te praten en problemen op te lossen. Gesprekken kunnen kort en afgekort zijn als je je van de ene verantwoordelijkheid naar de andere haast. Geef je kind de tijd om zich voor je open te stellen. Laat je werktas gewoon even staan en luister actief naar je kind.

Het maakt mensen blij en ontspannen

In het weekend zijn mensen over het algemeen gelukkiger. Waarom? In het weekend mogen mensen hun eigen hobby’s kiezen en brengen ze tijd door met de mensen om wie ze geven. Ze ontkoppelen ook van hun dagelijkse taken. Is dat niet logisch? Volwassenen erkennen het belang van ontspannen na een lange werkweek. Kinderen zijn geen uitzondering. Na een lange week wil je waarschijnlijk gewoon naar huis om wat televisie te kijken. Het is mogelijk dat je kind er net zo over denkt. Laat je kind dus ontspannen en niets doen of iets doen waar ze de hele week naar hebben uitgekeken.