Ik stop nu
Image default
Mode en Kleding

Stoppen met fast fashion, hoe doe je dat?

Stoppen met fast fashion, hoe doe je dat?

Fast fashion is een term die in de afgelopen jaren steeds meer bekendheid heeft gekregen. Het wordt zo genoemd omdat er gekeken wordt naar het productie- en distributieproces van goedkope, trendy kleding die snel op de markt worden gebracht om aan de steeds veranderende modetrends te voldoen. Een bekend voorbeeld hiervan is de Primark. Het kan erg verleidelijk zijn om steeds nieuwe kleren te kopen, maar het heeft een aanzienlijke impact op het milieu. Gelukkig is dit bij de producten van ByLotte damesmode Eindhoven niet het geval. Er zijn tal van manieren om bewuste keuzes te maken en te stoppen met fast fashion. In deze blog worden een aantal waardevolle tips gedeeld. 

 

Leer over de impact van fast fashion

Het belangrijkste is natuurlijk dat je je bewust wordt van de impact van fast fashion op het milieu en de samenleving. Door je bewustzijn te vergroten kun je gemotiveerd worden om een positieve verandering te brengen in je kledingkeuzes. Hier volgen alvast een aantal onderwerpen waar de fast fashion een grote impact op heeft:

  • CO2-uitstoot

  • Waterverbruik

  • Chemische vervuiling

  • Arbeidsomstandigheden

  • Afval

 

Kies voor slow fashion

Slow fashion is het tegenovergestelde van fast fashion. Hier draait het om het kopen van kledingstukken die tijdloos zijn en lang meegaan. Deze kledingstukken gaan langer mee en kunnen in meerdere periodes worden gedragen. Zo hoef je dus niet voor iedere trend nieuwe kleding te kopen. Investeer dus in kwaliteitskleding van duurzame merken die zich inzetten voor milieuvriendelijke productieprocessen en eerlijke arbeidsomstandigheden. 

 

Omarm het minimalisme

Minimalisme is een levensstijl waarbij het draait om het hebben van minder, maar voor jou waardevolle bezittingen. Wanneer je het minimalisme omarmt kan het je helpen om bewuster en selectiever te zijn bij het aankopen van kleding. Zo kun je dus je gehele garderobe minimaliseren door te investeren in enkele veelzijdige kledingstukken. Deze zijn dan ook goed te combineren en kunnen vaak op meerdere manieren worden gedragen. 

Een andere optie van het minimalisme is natuurlijk het tweedehands winkelen. Kringloopwinkels, vintage winkels, online platforms en marktplaatsen bieden een schat aan unieke en betaalbare kleding. Door tweedehands te winkelen geef je kleding een tweede leven en wordt de vraag naar productie dus verlaagd. Zoals Macklemore in het nummer Thrift Shop al zei; “One man’s trash is another man’s come up”. 

Nog een aanvulling is het ruilen van kleding. Organiseer een middag waarop iedereen zijn of haar kleding mee kan nemen waar hij of zij van af wil. Het is een leuke manier om je eigen kleren een nieuw thuis te geven en een ander blij te maken. Tegelijkertijd kan een ander jou blij maken met zijn of haar oude kleren. Zo is er voor iedereen een win-win situatie. 

 

Kies voor duurzame kleding

Natuurlijk de meest voor de hand liggende optie, maar ook de meest effectieve. Er zijn meer dan genoeg kledingmerken die de focus leggen op het zo duurzaam mogelijk fabriceren van haar kleren. Deze kleding heeft een lagere impact op het milieu.

 

Conclusie

Het kiezen voor een duurzamere kledingstijl is een belangrijke stap in de richting van een meer verantwoorde en ethische mode-industrie. Door je bewust te worden van de impact van fast fashion, maar ook van de gegeven tips, kun je een positieve verandering teweegbrengen in je kledingkeuzes en daarmee een steentje bijdragen. Wees trots op je duurzame keuzes en uit dit ook naar anderen!

 

https://www.bylotte.nl/