Ik stop nu
Internet

Internet vergelijken

In Nederland hebben we de keuze bij het internet vergelijken; we hebben namelijk zat providers. Toch blijken er relatief maar weinig mensen over te stappen. Zonde! Het is namelijk de ideale manier om geld te besparen. Bovendien in internetten toch veel leuker als het goedkoper is? Sommigen lijkt het vergelijken van verschillende providers en pakketten misschien lastig, maar tegenwoordig gaat dat heel makkelijk. Om je op weg te helpen, zetten wij de stappen op een rij die je kunt volgen om internet vergelijken nog makkelijker te maken.

1. Bepaal de snelheid
Welk serviceniveau prefereer je? Om deze vraag te kunnen beantwoorden, zul je moeten weten wat bandbreedte precies inhoudt. Bandbreedte wordt meestal in megabit per seconde gemeten en geeft aan wat de maximale snelheid is van je internet. Als jij meerdere apparaten op een netwerk wilt aansluiten en/of je gebruikt je computer voor activiteiten die gegevensintensief zijn, dan kun je beter voor een internet abonnement gaan met relatief veel bandbreedte

2. Wat zijn jouw opties?
Je kunt wel precies in je hoofd hebben hoe je alles wilt regelen, maar opties kunnen verschillen per regio. Welke internetproviders staat ter beschikking waar jij woont? In de randstad kun je verwachten dat je in het werkveld woont van vele verschillende providers. Woon je erg landelijk dan zal je keuze wat beperkter zijn. Ga dus eerst na welke providers beschikbaar zijn in je regio voor je overgaat tot stap drie.

3. Overweeg de voors en tegens
Het is nu tijd om de voor- en nadelen van je opties af te wegen. Zo kan een lokale kabelaanbieder je geweldige bandbreedte aanbieden, waardoor dit misschien de meest logische keuze lijkt. Het prijskaartje is meestal echter minder aantrekkelijk. Woon je erg afgelegen? Dan kan satellietinternet het meest geschikte alternatief zijn. Het nadeel is dat het vaak niet al te snel is en ook niet bepaald goedkoop. Glasvezelinternet daarentegen is snel en betrouwbaar. Is deze beschikbaar in jouw omgeving?

4. Welke provider en welk pakket past bij mij?
Dit is natuurlijk de hamvraag. Hoe kies je nu de juiste provider voor je internet abonnement? Allereerst zul je moeten kijken of de pakketten die de provider aanbiedt wel bij jouw situaties passen. Kijk bijvoorbeeld naar de bundels die zij aanbieden. Vaak kun je kiezen voor een alles-in-1-pakket of internet en tv. Je kunt ook een losse bundel voor internet verkiezen. In sommige gevallen heb je ook alleen internet nodig, bijvoorbeeld met een mediabox en geen vaste telefoonlijn. Pas op dat een provider je niet verschillende pakketten probeert aan te smeren, waardoor je uiteindelijk vaak duurder uit bent. Heb je internet, tv en een vaste lijn nodig? Dan is in de meeste gevallen een alles-in-1-pakket het goedkoopst. Of dit bij jou past, zal afhangen van je wensen en de regio waar je woont. Ga tot slot na of jij jouw gewenste pakket kunt verkrijgen met een aantrekkelijke aanbieding. Zo kun je bijvoorbeeld een jaar voor 30 euro per maand snel internet krijgen, terwijl je daar normaal gesproken 50 euro voor betaalt. Zulke deals besparen je een hoop geld, maar houd wel in je achterhoofd dat je uiteindelijk wel meer moet gaan betalen. Kijk dus voor het afsluiten van het pakket of dit in je budget past.