Ik stop nu
Computers / Internet / Searching

Geschiedenis tandenpoetsen

Het onderhouden van het gebit gebeurt al eeuwenlang, maar werd in de loop van de geschiedenis op verschillende manieren uitgevoerd. Een van de oudste voorbeelden is de mondhygiëne van de Chinezen. Zo gebruikte de Chinezen al 1700 jaar voor christus zogenaamde kauwstokken om hun tanden te onderhouden. De kauwstokken waren een soort van houten takjes waar net zo lang op gekauwd werd tot het uiteinde op was. Een aantal eeuwen later gebruikte de profeet Mohammed ook deze methode en hij noemde het miswak.

Oudheid

In Europa had men andere methodes om de witte tanden te behouden. Zo gebruikte men in de oudheid een dunne linnen doek om hun tanden schoon te maken. Dit was op advies van de Griekse filosoof Aristotoles. Op de linnen doek werd een laagje zout gewreven, zodat de gele tanden voorkomen konden worden. Een andere methode die er in de oudheid gebruikt werd waren geïmproviseerde tandenstokers. De romeinen gebruikte puntige voorwerpen om zo voedselrestanten uit hun gebit te verwijderen.

Middeleeuwen

In de middeleeuwen ontstonden er methodes die lang daarna nog gebruikt werden. Een Britse schrijver genaamd William Vaughan kwam op het idee om de mond te spoelen na elke maaltijd en hij raadde aan om met je mond open te slapen. Daarnaast was hij het eens met de Griekse methode en gaf hij het advies dat het slim was om in de ochtend de tanden schoon te maken met een linnen doek.

Het moderne tandenpoetsen

Pas in 1780 ontstond de eerste tandenborstel. De eerste tandenborstel werd bedacht door een Brit, terwijl hij in de gevangenis zat. Pas in 1808 kwam een ander bedrijf met het idee om het concept van de Brit verder uit te werken. Pas in de loop van de 19 eeuw werd het poetsen van tanden heel gewoonlijk en is het niet meer weg te denken uit de samenleving.

 

https://witgebitnederland.nl/