Elektrische step als cadeau … goed idee?

Wil je een echt bijzonder cadeau voor een verjaardag, Sinterklaas, Kerst, Pasen of voor een andere speciale dag? Geef een elektrische step cadeau en je bent de held van ieder feest! Maar voordat je een e-step koopt moet je eerst wat belangrijke informatie weten over deze gemotoriseerde tweewielers, lees daarom snel deze pagina!

 

Wat is een elektrische step?

Een elektrische step of e-step is een vervoermiddel met twee kleine wielen, een stuur en een ‘plank’ om op te staan. Als aandrijving is er een elektromotor aanwezig, je hoeft dus niet zelf de step in beweging te brengen. Per merk en type zijn er afwijkende specificaties zoals LED verlichting, een opvouwbare constructie of een afwijkende actieradius. Het basisontwerp is nagenoeg gelijk, het verschil zit ‘m in de details.

 

Waar mag je rijden met een e-step?

In Nederland is het niet toegestaan om op de openbare weg te rijden met een elektrische step. Dat sluit dus al een groot deel van het land uit. Thuis op eigen terrein of binnen bedrijven mag je er wel mee rijden, op straat mag het officieel niet. Er lijkt wel een soort “gedoogbeleid” te zijn, veel politieagenten laten je vrolijk steppen. Toch bestaat er de kans dat je een boete krijgt, de step kan ook worden ingenomen. Deze tweewielers zijn namelijk niet goedgekeurd voor de openbare weg door de RDW.

 

Dus elektrische steps zijn illegaal?

Nee hoor, je mag ze gewoon kopen, je ziet ze tegenwoordig al in de speelgoed catalogi van de bekende speelgoedwinkels staan. Je mag er alleen niet overal op rijden, en daar zit een beetje het probleem. Dit is hetzelfde probleem dat je ziet bij scooters opvoeren. Via een webshop als Fastfuriousscooters.nl kun je helemaal legaal jouw scooter laten opvoeren, je mag er alleen officieel niet mee rijden op de openbare weg. Leg dat wel even uit als je besluit een elektrische step cadeau te geven.

 

Is het dan een geschikt cadeau?

Dat hangt af van de toepassing en de persoon. Wanneer je ergens woont waar je veilig en zonder problemen kunt steppen is het zeker een prachtig cadeau. Het is ook een ideaal vervoermiddel voor woon- werkverkeer, je kunt met de populaire Xiaomi M365 een flinke afstand van 20 kilometer afleggen. De prijzen verschillen behoorlijk, je moet er uiteraard wel het geld voor over hebben.

 

Wat kosten deze steps eigenlijk?

Net als bij auto’s en fietsen verschillen ook de prijzen van deze steps enorm. We zagen de goedkoopste voor ongeveer 150 euro, maar er zijn ook modellen van 750 euro. De meeste modellen liggen daar ergens tussenin. Uiteraard zijn er verschillen in kwaliteit, functionaliteit en duurzaamheid. Vergelijk het met hoverboards die enkele jaren geleden ook populair waren, daar zit ook veel verschil tussen.

 

Welke elektrische step moet je kopen?

Zeker als een cadeau zul je wellicht als eerste denken aan de goedkopere Denver e-step zoals die in speelgoedwinkels worden verkocht. Als het budget geen bezwaar is kun je voor een luxe Segway Ninebot kiezen. Veel mensen kiezen voor de gulden middenweg en bestellen de Xiaomi M365. Die is betaalbaar én betrouwbaar. De webshop Fastfuriousscooters.nl verkoopt de STEP Dutchebike GO2, wat gewoon de M365 is maar dan iets goedkoper en met een andere sticker. Dat soort steps zitten nog een beetje in de ‘cadeau’ prijsklasse, zeker wanneer het een cadeautje voor jezelf is. Let op; het is geen speelgoed! Koop geen e-step voor een klein kind, ze zijn vooral bedoeld voor volwassenen. Met een snelheid van 20 km/u is het een verdraaid snelle tweewieler!

 

Een elektrische step is bijna het ideale cadeau, laten we hopen dat de RDW binnenkort deze categorie officieel goedgekeurd voor het Nederlandse wegdek. Ga je tot die tijd toch stiekem rijden?

About the Author